positief agressief


Nieuws

Statement

Touché - the jump

Tadaaam… Het is zover! Touché houdt op te bestaan. Of toch zoals we het voorheen kenden. Van 1 februari tot en met 31 maart 2022 lasten we na 15 jaar een justitiepauze in, onder het motto Reculer pour mieux sauter. We hebben gekozen wie we willen zijn en hoe we willen omgaan met elkaar, anderen, moeilijkheden en mogelijkheden. Vanaf vandaag stappen we in een nieuwe Touché-wereld, waarin we om te beginnen vooral weer gaan doen waarvoor we bestaan en waar we content van worden: mensen elkaars boksende, stille, verbale of creatieve sparringpartner maken! We nemen voor de volgende 15 Touché-jaren een start die gestut en gesterkt wordt door welgekozen waarden, in een samenwerkingsgeest die positief agressieve creaties mogelijk maakt en gebruik makend van ondersteunend ‘alaam’.

Alles van de voorbije periode draaide rond één en dezelfde vraag: Hoe gaan we vanaf nu de wereld positief agressief maken? We gingen hierover in gesprek met mensen van diverse pluimage, zetten de ramen en deuren van onze organisatie wijd open en organiseerden interne ‘momenten van de waarheid’. Dat ging van tabula rasa naar een nieuwe pagina die beetje bij beetje gevuld raakte met keuzes, uitdagingen en mogelijkheden. Ons hart werd gevuld door ontmoetingen met gelijkgestemde zielen in de jeugdzorg, creatieve bureaus, de artistieke wereld, …

We behouden onze rebelse pubermentaliteit en combineren die met de wijsheid die we in onze eerste 15 levensjaren opgebouwd hebben. We maken van Touché een organisatie die nog beter, vernieuwender, straffer gaat voor de dingen waarin we geloven. We gaan op zoek naar mogelijkheden die er nu misschien nog niet zijn, middelen die ons moeten brengen waar we naartoe willen en nieuwe manieren om met elkaar om te gaan. We zoeken samen de middelen bijeen die we nodig hebben om onze missie waar te maken. We durven springen in nieuwe realiteiten en samenwerkingen, waarbij creativiteit, zottigheid, gut feeling en ons amuseren de leidraad mogen zijn, binnen het speelveld van onze missie en waarden.

POSITIEVE COLÈRE IS ONZE DYNAMO

Door positieve colère als dynamo te zien, ontdekken en gebruiken is het korte antwoord op hoe we vanaf nu weer gas gaan geven. Ons krachtigste alaam en zelfs meest centrale en essentiële motor bestaat uit kwaadheid, woede, frustraties, agressie, overstrooid met goesting, contentement en enthousiasme. Positieve colère is onze krachtige dynamo. We willen onze eigen positief colèrige motor graag nog meer benutten, centraal zetten, de luchtige, schone en mogelijkheden creërende en zelfs wensen vervullende kant ervan vooral zijn werk laten doen. Waar we in oorsprong vooral kwaad werden op en in justitie en de hulpverlening, laten we nu onze positieve colère met plezier ook los op de rest van de wereld. We worden namelijk allemaal radikale anger heroes, solidaire badasses, positieve colèrigaards, happy warriors.

Mensenharten worden niet getoucheerd of kunnen niet geheeld worden door tante kaat oplossingen of cijfers die van alles bewijzen, wel door andere mensen (daarom bouwen we met Touché warme nesten rond mensen en zorgen we dat mensen elkaar kunnen treffen met en rond hun positieve colère), verhalen (daarom bouwen we mee aan angerheroes.com) of schoonheid (daarom springen we met de voeten vooruit in creatieve samenwerkingen).

LIEVER WEERLOOS DAN WAARDE(N)LOOS

Ons kompas om te kiezen wordt gevormd door een aantal welgekozen waarden: keuzevrijheid, verandering/ gericht op mogelijkheden/toekomst, positiviteit, gelijkwaardigheid, vertrouwen, gut feeling & contentement, warm nest/mensendingen.

De schone kant van kwaadheid doen blinken staat centraal in alles wat we doen. We bestaan voor iedereen die iets kan / wil / moet / worstelt / vragen stelt / ideeën heeft / aan de slag wil / curieus is naar, met of over de schone kant van kwaadheid en wat allemaal kan helpen in die richting. Wij zijn geen wetende experts in hoe dat moet, maar oprecht curieus naar wat mensen daar allemaal bij helpt. Daarom hebben we geen vaststaand aanbod, en staat hulpverlening niet langer centraal.

Organisatie volgt missie, niet omgekeerd. We doen de dingen zoals we geloven dat het goed is om ze te doen, niet alleen in het werken met mensen, ook in onze verhouding met elkaar, partners, geld, huis, … We kiezen ervoor om er te zijn voor mensen en om warme nesten rond die mensen te bouwen. Ons aanbod wordt bepaald door de vragen, goesting, noden en ideeën van de mensen die naar Touché komen, niet omgekeerd.

We vertrekken niet van ‘as it is’, maar van hoe we willen dat de wereld eruit ziet. We kiezen radikaal anders dan het gangbare (bv. gangsters graag zien, verhalen niet omzetten in cijfers omdat dat meer zou bewijzen, kwaadheid als iets schoons beschouwen, geen vast beleid of procedures, geen opschaling van de organisatie, keuzevrijheid bieden i.v.m. geld, geen in- of exclusiecriteria, niet oordelen over keuzes die mensen maken en al zeker niet over mensen zelf).

We gaan voor een revolutie voor dingen die voor ons belangrijk zijn, we gaan in dialoog over de redenen voor die keuzes, en we doen water bij de wijn op die terreinen die onze grondvesten niet doen daveren. Vaart, energie, goesting, plezier, positiviteit, luchtigheid, trots en contentement vertellen ons dat we goed bezig zijn, en daar zoeken we vooral meer van op. We denken, spreken en kiezen voor goede samenwerkingen op basis van gedeelde missie, connectie, flexibiliteit en contentement.

We vinden dat we niets te vinden hebben over de keuzes die iemand maakt. We zijn wel benieuwd naar de manier waarop iemand voor zichzelf positieve keuzes maakt. Wij willen niet oordelen over mensen in systemen, maar we hebben wel te kiezen hoe wij ons zelf opstellen tegenover die mensen en dat systeem.

We werken zonder wachtlijsten, financiële barrières, uitsluitings- of andere intakeprocedures, concurrentie of competitie en gehoorzaamheid aan politieke tendenzen. We kiezen radikaal voor positieve kwaadheid, ongewone combinaties, connectie en ontroering. We doen dat met onze gut feeling, op een ongeremd positief agressieve manier, om elk moment opnieuw te zoeken naar goede keuzes en om warme nesten met en rond mensen te bouwen. Of we contentement opmerken is het criterium om te checken of we goed bezig zijn.

TOUCHÉ ALAAM

Om dat allemaal waar te maken, hebben we het één en ander van alaam nodig, dat tegelijk uit zoveel mogelijk verschil bestaat én toch ook allemaal schoon samen bij elkaar en vooral bij het Touché-verhaal past : een bonte bende van Touché-kompanen, schone samenwerkingen met partners in crime, geld, en een veranderlijke positief agressieve menukaart.

Dit alles leidt tot een paar concrete keuzes / veranderingen :© vzw Touché 2021 ∙ privacysite by RVW