18 05 2018

Interview “Agressie, is dat slecht?” voor Overkop

Marjan werd door Overkop geïnterviewd over agressie: “Agressie, is dat slecht?” en “Wat kan je er dan mee, met die agressie?”

14 10 2017

Interview Interne Keuken, Radio 1: Lang leve agressie!

Marjan mocht in Interne Keuken op Radio 1 gaan vertellen over onze kijk op agressie, onder het motto: “Lang leve agressie! We hebben agressie nodig. Daar kunnen we maar beter mee leren leven. De vraag is alleen: hoe?”

Het zit in elk van ons. En maar goed ook. Want zonder boosheid verandert er niks. In een wereld zonder woede wil je niet leven. Onvrede helpt mensen bergen verzetten. Kwaadheid is een krachtbron die mensen helpt om wantoestanden aan te pakken. Baby’s die iets niet kunnen worden kwaad en leren zo hun grenzen verleggen. Topsport heeft altijd iets agressiefs. Idem voor goeie seks. Je wil niet dat alles suf en slap en veilig en braaf is.

Maar je wil ook niet afgeslagen worden door je man of in een vlaag van woede je kind vermoorden. Of op straat een teruggekeerde Syriëstrijder tegen het lijf lopen die stijf staat van de adrenaline en de testosteron. Agressie is angstaanjagend. Tegelijk is er geen ontkomen aan. Hoe los je dat op?

Voor Marjan Gryson is het antwoord duidelijk. Ze geeft al 10 jaar agressiebegeleiding aan gedetineerden en voor haar is het heel simpel: we hebben agressie nodig. Daar kunnen we maar beter mee leren leven. De vraag is alleen: hoe?

06 10 2017

We vonden een bondgenoot in Michaël Roskam!

foto Het Nieuwsblad - Frank Bahnmüller

Michaël Roskam zet zich naar aanleiding van de première van zijn nieuwe film Le Fidèle mee in voor een constructiever detectiesysteem. Hij liet zich hiervoor inspireren door gesprekken met de projectgroep van Touché. Het resultaat was te zien in Het Nieuwsblad, in De Standaard, op het VTM-Nieuws en in De Afspraak.

19 09 2017

Boekevent Positief agressief 19-09-2017 De Krook Gent

Onze wereld kan best wat meer veerkracht gebruiken. Daarvoor zijn creativiteit, keuzevrijheid, coping én vuistkracht nodig. Marjan Gryson & Veerle De Waele, auteurs van het boek ‘Positief agressief’ maakten samen met 10 straffe sprekers én Raymond Van het Groenewoud een oplossingsgerichte vuist. De sprekers gunden met een inspirerende talk een blik op de rol van kwaadheid in hun leven en werk. Raymond van het Groenewoud goot hier zijn muzikale kwade saus over. Anton Stellamans & Geert Lefevere leidden alles in oplossingsgerichte banen. We zorgden voor een heerlijk lekkere receptie nadien. En dat allemaal in de schoot van de innovatie: De Krook in Gent!

Om na te genieten: hier vind je het verhaal van de avond en hier vind je de Facebookpagina van het event.

MUZIEK

Raymond Van het Groenewoud
AUTEURS
Marjan Gryson & Veerle De Waele
PRESENTATIE
Anton Stellamans & Geert Lefevere
DESIGN
Steve Reynders, Wendy Vandeputte & Pol Cosmo
TALKS
Koen Geens, Christine Mussche, Bleri Lleshi, Hans Claus, Belo Mussche, Myriam Lefevere De Ten Hove, Niels Janssens, Luk Dewulf, Bruno Callens & Tobias Leenaert

19 september. Dat valt toch stilaan in een periode waar je de sjaal voor de zekerheid in de buurt legt, al eens denkt hoe dat ook alweer ging, je warm aankleden, en je telkens weer denkt: shit, dat is vroeg donker. Niet zo op 19 september 2017. Nooit kregen we het zo warm, in alle opzichten van het woord. Warm werden we van alles waar het boek, Marjan, Veerle, Katrien en alle touché medewerkers voor staan en met hart en ziel voor vechten, dag in, dag uit. Warm werden we van de tien sprekers die niet alleen mooie woorden te veil hadden maar elk vanuit eigen hoek een verhaal brachten waardoor de relevantie van het boek en het werk van touché telkens weer onderstreept werden. Ik denk spontaan aan Bruno, BLeri Llhesi of Belo Mussche, maar evengoed aan de grote mannen die alles mooi presenteerden, het als een geheel ineen gebokst kregen en voor aangename interacties met en in de zaal zorgden. Warm kregen we van al dat muzikaal geweld gebracht door één meneer aan één piano. Raymond zal nooit meer hetzelfde klinken. Amaai. Warm kreeg u het ongetwijfeld ook van de massale aanwezigheid, de fijne sfeer onder het aandachtige publiek, alsook van de spots in zaal de Blauwe Vogel op verdieping -1 van het statige Krook gebouw. Het event was kortom een prachtige en hartverwarmende samenvatting voor tien jaar touché. Dat is tien jaar bijzondere aandacht voor agressie en daaruit voortvloeiend baanbrekend en constructief werk. Chapeau dames en heren, merci om jullie inzichten met ons allen te delen. We kunnen het allemaal meer dan een beetje gebruiken. Blij dat het boek er is, zeer blij dat jullie er zijn.

Teun