17 02 2021

Ook een minister kan positief agressief zijn!

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne was gisteren onze gast. Hij nam deel aan een gesprek met Ismail Abdoul, een gedetineerde en een ex-gedetineerde, allen trouwe bekenden van Touché, in de gevangenis van Oudenaarde. Wij hebben al een tijdje de eer om hen ongelooflijk straffe dingen te zien doen, onder andere in ons boksproject voor jongeren. En nu hebben ze er met de minister een fan bij!

Dit is zijn relaas:

“En u? Wanneer bent u fier geweest over wat u met uw boosheid heeft gedaan?”, vroeg ex-boxer en ex-gedetineerde Ismail Abdoul me. Geen gemakkelijke vraag. Ik sprak over mijn dementerende vader. Ik ben boos op mezelf dat ik niet genoeg tijd met hem doorbracht.

Praten over boosheid is één van de manieren om beter met agressie om te leren gaan. De vzw Touché kent er alles van. Al sinds 2007 geven zij cursussen conflictbeheersing in vier van onze gevangenissen. Met zeer goede resultaten. Gedetineerden die deelnemen, belanden nadien veel minder snel opnieuw in de criminaliteit. De kans op recidive halveert.

Ik vroeg ons gevangenispersoneel om suggesties door te sturen voor mijn beleid. Meer conflictbeheersing kwam het vaakst naar voor. Logisch ook. Dit is goed voor iedereen. Voor de gedetineerden zelf. Voor het gevangenispersoneel, dat veiliger kan werken. En voor ons allemaal. Want 95% van de gedetineerden komt ooit opnieuw vrij.

Daarom ga ik extra geld vrijmaken voor deze cursussen. Zodat we ze in de toekomst in al onze gevangenissen kunnen geven. Dat is zinvolle detentie. Ervoor zorgen dat gedetineerden de gevangenis als beter mens verlaten. Zo wordt onze samenleving veiliger.

07 12 2020

Impact Monday - We need more anger to solve violence

We hadden de eer om te gast te zijn op de Impact Mondays van de Impact House, de hub voor positieve impact.

Lees er hier meer over, of herbekijk de opgenomen sessie hier.

19 11 2020

Touché op AVS over de solidariteitspot

09 06 2020

When nothing is certain, anything is possible

Tijdens de eerste Covid19 golf besloten we om samen met een aantal collega Ashoka fellows in een filmpje te vertellen hoe wij kijken naar wat we zien gebeuren.

03 06 2020

For equality